Repair Café wil meer zichtbaar zijn

Al ruim een jaar open

Het Repair Café Papendrecht is nu ruim een jaar open. Het vindt met veel succes plaats op elke eerste zaterdag van de maand aan de P.S. Gerbrandystraat van 10.00 tot 14.00 uur.

Van elektrische apparaten en speelgoed tot en met sieraden en computers en zelfs kleding en het slijpen van items; als er iets kapot is, kunnen de mensen bij het Papendrechtse Repair Café het maken. De groep vrijwilligers is nu ruim een jaar bezig en het gaat heel goed, volgens Louis Lodder, secretaris van het Repair Café Papendrecht. “Direct vanaf het begin konden we ons verheugen op zo’n 22 vrijwilligers die voor de ontvangst en begeleiding van de bezoekers zorgden of de meest uiteenlopende spullen voor reparatie onder handen kregen. Op dit moment zijn er 25 vrijwilligers in de leeftijd die varieert van 25 tot 80 jaar. Als er een lastige klus is, helpen zij elkaar en kunnen op die manier ook weer van elkaar leren. Tenminste vijftien vrijwilligers van het eerste uur maken nog steeds deel uit van het Repair Café.” Om de continuïteit van het café te waarborgen en de financiën goed te kunnen beheren is het Repair Café in Papendrecht begin dit jaar een stichting geworden. Lodder: “Mensen laten vanwege hun overtuiging dat we duurzamer moeten gaan leven hun spullen graag repareren. Ook komen er mensen die dure reparaties gewoon niet kunnen betalen en blij zijn dat hun spullen gratis worden gerepareerd. Ze mogen wel een kleine bijdrage in de fooienpot doen maar het is geheel vrijblijvend. Omdat de mensen erbij blijven kunnen ze het repareren ook weer gaan leren. De vrijwilligers, die soms gepensioneerd zijn, werkloos of vanwege hun gezondheid niet meer aan het arbeidsproces deelnemen, kunnen op deze manier hun reparatiekennis weer overdragen en op die manier van betekenis zijn voor de buurt en de maatschappij” In totaal werden er al zo’n 700 spullen aangeboden waarvan ongeveer 50 procent kon worden gerepareerd. In een gemoedelijke sfeer, zegt Lodder. “Dat de sfeer goed was blijkt regelmatig uit opmerkingen van bezoekers als ‘wat is het gezellig hier’ en ‘volgende keer kom ik weer met een kapot apparaat’. We horen dat steeds meer mensen het Repair Café gaan kennen. Uit de belangstelling blijkt dat het café aan een behoefte voldoet. De belangstelling zal wellicht nog meer toenemen omdat steeds meer mensen minder te besteden hebben. Onze ambitie is om het Repair Café te laten voortbestaan zoals het nu functioneert en het goede voorbeeld blijven geven. Wij willen op vele plaatsen, momenten en manieren zichtbaar zijn voor de Papendrechters en onze werkwijze verder verbeteren.

  Repair Café in Papendrecht kijkt terug op geslaagd jaar

Het Repair Café in Papendrecht bestaat ruim een jaar. In november was het een jaar geleden dat wethouder Jan Nathan Roozendaal het Repair Café officieel opende.

Gemiddeld bezochten zo'n 45 personen per openingsdag het Repair Café, met uitschieters tot meer dan 70. Ook afgelopen zaterdag (zie foto) was het weer druk tijdens de reparatiedag. Er zijn in het afgelopen jaar bijna duizend voorwerpen ter reparatie aangeboden, waarvan ongeveer de helft kon worden gerepareerd.

"Het Repair Café voorziet duidelijk in een behoefte", stelt Henk Scherff, één van de vrijwilligers achter dit initiatief. "Veel dank zijn we verschuldigd aan onze vrijwilligers die zich enorm inzetten om iets voor hun medebewoners te doen."
Voor een goed beheer en voortgang van de zaken is het Repair Café in Papendrecht een stichting geworden. Scherff: "De nieuwe burgemeester is ook van plan om ons te bezoeken. Kortom, het is een activiteit waar je blij van wordt!"

Foto: Chris Wijmans

 

by on • 10:21

Repair Cafe_1_800x500

Wie wint de strijd? De glasharde marketeers van miljardenbedrijf Apple, gespecialiseerd in peperdure design-gadgets? Of de goedwillende vrijwilligers van de Repair Cafés, een wereldwijd netwerk van knutselaars met twee rechterhanden die kapotte spullen repareren?

Apple wil zoveel mogelijk nieuwe producten verkopen en presenteert daarom jaarlijks met veel bombarie die allernieuwste elektronische innovaties, die de Apple-producten van vorig jaar totaal achterhaald laten lijken. Repair Cafés proberen juist spullen zo lang mogelijk mee te laten gaan. Daarmee voorkomen ze niet alleen een berg afval, maar zitten ze ook de marketeers dwars.

Cupertino-Bathmen

Beide hebben het tij mee: de winsten van het ICT-bedrijf uit Cupertino (Californië, VS) slaan alle records. Maar vlak het Repair Café niet uit: deze week werd de duizendste vestiging geopend. Dat was in Bathmen (Overijssel, NL), maar er zijn vestigingen op zes continenten.

De mannen en vrouwen van de Repair Cafés repareren niet alleen gratis allerlei huishoudelijke elektronica, ook met stoelen, kleding, koffiezetapparaten en fietsen weten ze wel raad. Hun motto is: weggooien? Mooi niet! Maandelijks lappen ze 18 duizend gesneuvelde producten op. Dat levert alleen al in Nederland bijna 5000 mensen werk op.

Error 53

Bij Apple zitten ze daar niet op te wachten. Als de vingerafdrukscanner van je iPhone-6 kapot gaat, kan alleen Apple zelf hem repareren. Laat je dat een ander bedrijf doen, dan krijg je te maken met de beruchte ‘error 53’ en is je dure iPhone deaud. Een reparatie bij Apple kost minimaal 400 euro, veel duurder dan bij een andere reparateur. Onder dreiging van een rechtszaak heeft Apple beloofd deze vorm van ‘klantenbinding’ te laten varen.

Wie wint de strijd? Lastig te zeggen. Vooralsnog is het 1-0 voor de Repair Cafés, maar nog steeds maken veel fabrikanten hun producten met opzet zo dat ze snel kapot gaan en moeilijk te repareren zijn. Voor de lokale werkgelegenheid en een afvalloze, circulaire economie is dat natuurlijk niet goed. Bovendien: ook met onderhoud en reparaties is een boterham te verdienen. Daarom zetten we ‘een monteur in dienst nemen’ op de nationale to-do-lijst.

Met dank aan Jos Reinhoudt voor het toestaan van het doorplaatsen van deze blogpost vanaf http://blog.mvonederland.nl/2016/03/repair-cafe-tegen-apple-1-0/

Repair Café Papendrecht vindt plaats op elke 1e zaterdag van de maand te P.S.Gerbrandystraat 31 (Résidence Gerbrandy) tussen 10:00 en 13:00 uur (Aanmelden reparaties tot 12.30 uur)

In Juli en Augustus is het Repair Café Papendrecht gesloten

Like ons op Facebook