De wereldwijde berg aan elektronisch afval groeit zorgwekkend hard

Verschenen in Trouw op 3 juli 2020, door Joep Engels

Het elektronische afval groeit steeds harder. Schadelijk voor het milieu, constateert een VN-rapport, en slecht voor de portemonnee.
Koelkasten, laptops, tv’s, stofzuigers en mobieltjes. We hebben er steeds meer van en we gooien ze steeds sneller weg. Vorig jaar belandde wereldwijd ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat is meer dan zeven kilo per persoon. En die berg groeit enorm. Naar verwachting gooien we in 2030 74 miljoen ton weg.

Het grootste deel wordt gestort, verbrand of illegaal gedumpt. Slechts een zesde van het elektronisch afval wordt gerecycled. Dat is niet alleen zonde van die apparaten of schadelijk voor het milieu, constateren wetenschappers in het VN-rapport ‘Global E-waste Monitor 2020’. Het is ook weggegooid geld. “We creëren nieuwe stadsmijnen”, schrijven ze. “De apparaten bevatten veel zeldzame en kostbare materialen zoals goud en zilver, met een gezamenlijke waarde van minstens 57 miljard dollar. We winnen voor tien miljard terug, de rest verbranden we of stoppen we onder de grond.”

Lees verder op de website van Trouw