Repair Café Papendrecht springlevend

Artikel over Repair Café Papendrecht uit “De Schakel”

Het is in november al vier jaar geleden dat het Repair Café in Papendrecht officieel van start ging. Goed om weer eens wat van ons te laten horen. Vanaf het begin zijn er tussen de 20 en 25 vrijwilligers actief. Zij zorgen voor de ontvangst en begeleiding van de bezoekers of zijn betrokken bij de reparatie of het herstel van de meest uiteenlopende spullen. Daarnaast zijn wij in 2017 een stichting geworden met vijf bestuursleden. De continuïteit en de financiële verantwoording zijn daarmee beter gewaarborgd. Op elke eerste zaterdag van de maand buigen de vrijwilligers zich ’s morgens over een verscheidenheid aan aangeboden spullen: elektrische apparaten, koffiezetmachines, dvd-spelers, stofzuigers, fietsen, strijkijzers, naaimachines, radio’s, armbandjes, lampen, kleding, sieraden, computers en printers. Er wordt ook veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om scharen, messen en beitels te laten slijpen. Zie ook de flyers die in De Morgenster en Bethlehemkerk te vinden zijn.

In totaal werden de afgelopen vier jaar bijna 1500 spullen aangeboden waarvan ongeveer 500/o kon worden gerepareerd of hersteld. In een gemoedelijke sfeer, onder het genot van koffie of thee, worden de spullen onder handen genomen. Het aantal bezoekers schommelt tussen 30 en 50 mensen. Het is dus soms lekker druk. Dat de sfeer goed is, blijkt uit opmerkingen van bezoekers, zoals’wat is het gezellig hier’ en ‘volgende keer kom ik weer met een kapot apparaat’. Ook wethouder mevrouw Corine Verver beaamt dit. Zij kwam op zaterdag 7 november op werkbezoek en heeft zelf ervaren hoe gemotiveerd de vrijwilligers zijn om spullen te repareren en daarover te vertellen. Zij heeft een kapotte lamp laten repareren. Zelf moet zij nog een stekkertje kopen en dit eraan zetten.Dat lukt wel.

Voor de toekomst hebben we volop plannen. We nemen jaarlijks deel aan informatiemarkten en andere evenementen en we willen de jeugd meer bij het Repair Café betrekken’ Bijvoorbeeld door hen maatschappelijke stages te laten lopen of informatie over repareren te geven door vrijwilligers in de hogere groepen van het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

In Papendrecht is het Repair Café niet meer weg te denken. Wij hopen u daar te ontmoeten.