Repair Café Papendrecht: ‘Weggooien? Mooi niet!’

Verschenen 30 augustus 2022 op https://www.papendrecht.net/nieuws/89041/repair-cafe-papendrecht-weggooien-mooi-niet

PAPENDRECHT – In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid. Ook spullen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn

Veel mensen hebben helaas geen reparatiekennis meer en daarom verdwijnen veel dingen in de afvalcontainer. Het Repair Café Papendrecht brengt hier verandering in! En is daarmee een kleine schakel naar een duurzamere circulaire samenleving.

Iedere eerste zaterdag van de maand (behalve in juli en augustus) is het Repair Café open van 09:00 tot 12:00 uur in één van de zalen aan de P.S. Gerbrandystraat 31. (Dit was ten tijde van het artikel de juiste informatie, inmiddels geldt: Het Repaircafé in Papendrecht is op de 1e zaterdag van de maand (behalve in augustus) geopend van 09:00 tot 12:00 uur en de derde vrijdag van elke maand van 13:00 tot 16:00. Vanaf september 2023 kunt u ons vinden op onze nieuwe locatie ‘De Spil’, Stellingmolen 176 (wijk Molenvliet.)

Hier kun je kapotte spullen inleveren en wordt er ter plekke door een vrijwilliger gekeken of het gerepareerd kan worden. Samen met de vrijwilliger werk je aan het herstel, onder het genot van een bakje koffie of thee. De reparaties worden helemaal gratis uitgevoerd. En dat is belangrijk voor mensen met een smalle beurs.

Het Repair Café Papendrecht is in 2015 gestart en ontstaan uit een samenwerking tussen de werkgroep Duurzaamheid van de kerk De Morgenster en het wijkplatform Wilgendonk/Molenvliet. Vanaf 2016 is het een stichting en zijn er ongeveer 30 vrijwilligers actief, met ieder zijn eigen deskundigheid en specialiteit. Het bestuur bestaat uit vijf vrijwilligers.

Alles moet te repareren zijn
Een van de vrijwilligers is IJsbrand van der Veer: “Ik ben sinds 2015 vrijwilliger en houd me bezig met het repareren van heggenscharen en gewone scharen. Ook slijp ik messen en scharen, zodat ze weer goed scherp zijn. Je bent hier nuttig bezig om allerlei voorwerpen weer bruikbaar te maken. Normaal gesproken gaan veel elektrische apparaten zo de prullenbak in, maar nu krijgt het een tweede leven. Mijn motto is dan ook: alles moet te repareren zijn. En dat het niet bij het afvalbrengstation hier aan de overkant terecht komt!”

Henk Wijngaard is vandaag voor het eerst op bezoek bij het Repair Café. “Ik ben hier met een bakplaat, die niet meer warm wordt. Voorheen gooide ik het weg en kocht een nieuwe voor een paar tientjes, maar ik ben me bewust geworden dat hergebruik een beter idee is. Hopelijk krijgen ze ‘m weer aan de praat. Zelf kan ik wel wat kleine reparaties uitvoeren, maar zo’n bakplaat is toch wel wat lastiger. Dan moet je de elektrische spanning en weerstand kunnen meten en daar heb je speciale apparatuur voor nodig.” De bakplaat blijkt helaas niet direct te repareren, er is een reserveonderdeel nodig, maar dat kan gelukkig besteld worden.

Henk Wijngaard krijgt uitleg wat er aan de hand is met zijn bakplaat.

Sociale contacten
Het Repair Café is ook belangrijk voor de sociale contacten. Er komen per keer zo’n 30 tot 50 bezoekers. Er zijn – al heel wat mooie vriendschappen ontstaan. En mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Verder wordt er ook reparatiekennis overgedragen, het is een gezellig én leerzaam uitje.


Vrijwilligster Marijke Helder geniet van alle sociale contacten die ze op doet en vertelt enthousiast: “Ik heb veel ervaring met sieraden repareren, naaimachines repareren en naaien. Regelmatig komen mensen met sieraden zoals kettinkjes waar ze erg aan gehecht zijn. Een slotje eraan maken of een oogje. Het is zo zonde hoeveel mensen zomaar dingen weggooien, een reparatie of iets eraan bevestigen is vaak een kleine moeite. Een keer kwam een mevrouw met een kettinkje, dat ze van haar moeder had gekregen. Dit kettinkje was echt helemaal afgedragen, het viel haast uit elkaar van ellende en het slotje was kapot gegaan. Maar de vrouw was dolblij dat ik er een nieuwe slotje aan kon bevestigen, want dit kettinkje was voor haar echt onvervangbaar. Daar werd ik zelf ook heel blij van!”

Wat wordt er zoal gerepareerd?

  • Elektriciteit diversen: lampen, koffiezetapparaten, CD-spelers, stofzuigers.
  • Sieraden of halskettinkjes: armbandjes, halskettinkjes, zilveren ring. Solderen vooraf aanmelden op website.
  • Electronica, computers en laptops: digitale keukenweegschalen, computer hardware en -software. Computerwerk vooraf aanmelden op website.
  • Fietsen en kinderfietsen: verlichting, kettingspanning, band plakken, stuur, remmen of versnelling.
  • Speelgoed: lijmen of monteren van onderdelen, smeren van wielen, bevestigen scharnieren
  • Naaimachines: vastzittende draadklosjes, breken van garen, vastlopen van machine, wisselende naaikwaliteit, haperen bewegingsmechanisme.
  • Kleding en textiel: herstellen en opkorten of zomen van broek of rok, jaszakken, omzomen van thee- of handdoeken, knopen/drukkers aanzetten, scheurtjes herstel. Ritsen inzetten is niet mogelijk vanwege tijdsduur.
  • Slijpwerk: slijpen en vastzetten van o.a. keuken- en stofscharen, heggenscharen, snoeischaren, zakmessen. Slijpen van kartelmessen is niet mogelijk.

Toekomstplannen
Bestuurslid Louis Lodder is dankbaar voor al het werk dat er door de vrijwilligers wordt verzet en de enthousiaste reactie van bezoekers. “We repareren alles gratis. We leven volledig van giften. Iedere maand ontvangen we tussen de 50 tot 100 euro in de fooienpot. Gelukkig ontvangen we af en toe incidenteel een gift van bedrijven, op deze wijze kunnen we de begroting nog net rond krijgen.

We denken nu wel na over andere vormen van inkomsten creëren. Zo bekijken we de mogelijkheid om spullen te repareren die zijn ingeleverd bij het afvalbrengstation. Na reparatie leveren we deze af bij een kringloopwinkel zoals Opnieuw & Co. En bij verkoop ontvangen we bijvoorbeeld de helft van de opbrengst. Bovendien krijgen op deze wijze nóg meer spullen een langere levensduur!”

De jeugd heeft de toekomst
Het Repair Café probeert ook kinderen bewust te maken van hergebruik, want juist zij groeien op in een wegwerpmaatschappij. Louis Lodder: “Onlangs hebben we een voorlichting gegeven aan kinderen van groep 8 van IKC Beatrix. We vertelden over ons werk en lieten een video zien met voorbeelden. De kinderen kregen vervolgens de opdracht om een week later apparatuur van thuis mee te nemen wat gerepareerd kan worden. Dan gaan we daar plekke, samen de kinderen, naar deze apparaten kijken en reparaties uitvoeren. Dat is dus “Repair Café in de klas!”

Ben je geïnteresseerd om een keer langs te komen? Of wil je graag meehelpen als vrijwilliger? De eerstvolgende Repair Café is op zaterdag 3 september 2022, je bent van harte welkom!