Repair Café wil meer zichtbaar zijn

Het Repair Café Papendrecht is nu ruim een jaar open. Het vindt met veel succes plaats op elke eerste zaterdag van de maand aan de P.S. Gerbrandystraat van 10.00 tot 14.00 uur.

Van elektrische apparaten en speelgoed tot en met sieraden en computers en zelfs kleding en het slijpen van items; als er iets kapot is, kunnen de mensen bij het Papendrechtse Repair Café het maken. De groep vrijwilligers is nu ruim een jaar bezig en het gaat heel goed, volgens Louis Lodder, secretaris van het Repair Café Papendrecht. “Direct vanaf het begin konden we ons verheugen op zo’n 22 vrijwilligers die voor de ontvangst en begeleiding van de bezoekers zorgden of de meest uiteenlopende spullen voor reparatie onder handen kregen. Op dit moment zijn er 25 vrijwilligers in de leeftijd die varieert van 25 tot 80 jaar. Als er een lastige klus is, helpen zij elkaar en kunnen op die manier ook weer van elkaar leren. Tenminste vijftien vrijwilligers van het eerste uur maken nog steeds deel uit van het Repair Café.”

Om de continuïteit van het café te waarborgen en de financiën goed te kunnen beheren is het Repair Café in Papendrecht begin dit jaar een stichting geworden. Lodder: “Mensen laten vanwege hun overtuiging dat we duurzamer moeten gaan leven hun spullen graag repareren. Ook komen er mensen die dure reparaties gewoon niet kunnen betalen en blij zijn dat hun spullen gratis worden gerepareerd. Ze mogen wel een kleine bijdrage in de fooienpot doen maar het is geheel vrijblijvend. Omdat de mensen erbij blijven kunnen ze het repareren ook weer gaan leren. De vrijwilligers, die soms gepensioneerd zijn, werkloos of vanwege hun gezondheid niet meer aan het arbeidsproces deelnemen, kunnen op deze manier hun reparatiekennis weer overdragen en op die manier van betekenis zijn voor de buurt en de maatschappij” In totaal werden er al zo’n 700 spullen aangeboden waarvan ongeveer 50 procent kon worden gerepareerd. In een gemoedelijke sfeer, zegt Lodder. “Dat de sfeer goed was blijkt regelmatig uit opmerkingen van bezoekers als ‘wat is het gezellig hier’ en ‘volgende keer kom ik weer met een kapot apparaat’.

We horen dat steeds meer mensen het Repair Café gaan kennen. Uit de belangstelling blijkt dat het café aan een behoefte voldoet. De belangstelling zal wellicht nog meer toenemen omdat steeds meer mensen minder te besteden hebben. Onze ambitie is om het Repair Café te laten voortbestaan zoals het nu functioneert en het goede voorbeeld blijven geven. Wij willen op vele plaatsen, momenten en manieren zichtbaar zijn voor de Papendrechters en onze werkwijze verder verbeteren.