De wereldwijde berg aan elektronisch afval groeit zorgwekkend hard

De wereldwijde berg aan elektronisch afval groeit zorgwekkend hard

Verschenen in Trouw op 3 juli 2020, door Joep Engels

Het elektronische afval groeit steeds harder. Schadelijk voor het milieu, constateert een VN-rapport, en slecht voor de portemonnee.
Koelkasten, laptops, tv’s, stofzuigers en mobieltjes. We hebben er steeds meer van en we gooien ze steeds sneller weg. Vorig jaar belandde wereldwijd ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat is meer dan zeven kilo per persoon. En die berg groeit enorm. Naar verwachting gooien we in 2030 74 miljoen ton weg.

Het grootste deel wordt gestort, verbrand of illegaal gedumpt. Slechts een zesde van het elektronisch afval wordt gerecycled. Dat is niet alleen zonde van die apparaten of schadelijk voor het milieu, constateren wetenschappers in het VN-rapport ‘Global E-waste Monitor 2020’. Het is ook weggegooid geld. “We creëren nieuwe stadsmijnen”, schrijven ze. “De apparaten bevatten veel zeldzame en kostbare materialen zoals goud en zilver, met een gezamenlijke waarde van minstens 57 miljard dollar. We winnen voor tien miljard terug, de rest verbranden we of stoppen we onder de grond.”

Lees verder op de website van Trouw

Gratis reparaties geven spullen een tweede leven

Gratis reparaties geven spullen een tweede leven

Artikel verschenen in het Papendrechts Nieuwsblad van 13 november 2019

Vele vrijwilligers en organisaties zorgen in Papendrecht voor allerlei voorzieningen, activiteiten en evenementen die zonder hun inzet echt niet mogelijk zouden zijn. Daar is de gemeente trots op. Om die trots te onderstrepen en van dichtbij te zien wat vrijwilligers allemaal doen, legt wethouder Corine Verver een reeks bezoeken af. Vorige week ging zij langs bij het Repair Café. Natuurlijk nam zij van thuis ook een voorwerp mee ter reparatie: een Italiaanse lamp.

‘We zijn behalve in juli en augustus elke eerste zaterdag van de maand geopend en mogen dan gemiddeld zo’n 35 bezoekers verwelkomen en helpen’, legt secretaris Louis Lodder van het Repair Café uit. ‘De piek was ooit zelfs 70 bezoekers op één ochtend.’

Wereldwijd 1300 Repair Cafés
‘Bezoekers brengen van alles mee, van sieraden, speelgoed, kleding en klokken tot naaimachines, fietsen en computers. Tablets en smartphones doen we overigens niet, omdat het daarbij vaak om accu’s gaat en er een te grote hoeveelheid zeer diverse onderdelen nodig is om ze te repareren. We hebben 20 vrijwilligers, mannen én vrouwen die ontzettend handig zijn en zo’n 50% van de kapotte spullen weten te repareren. Ze hebben uiteenlopende kwaliteiten maar natuurlijk ook overeenkomsten. Ze willen bijvoorbeeld allemaal graag iets voor iemand anders doen, spullen die nog goed zijn weggooien vinden ze doodzonde en ze vinden het leuk om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. We zorgen er ook voor dat het hier altijd gezellig is en dat er voor iedereen koffie, thee en een koekje is.’

‘Soms hoeven onze reparateurs alleen maar onderdelen schoon te maken, soms zijn spullen echt niet meer te repareren. De meeste mensen vinden dat ook geen probleem, dan weten ze dat ze er alles aan gedaan hebben. Maar vaak lukt het dus wel, dan horen we meer dan eens dat mensen zó blij zijn dat ze geholpen zijn. Zeker als het om voorwerpen gaat met emotionele waarde. We hebben een fooienpot, wie wil mag daar een vrijwillige bijdrage in deponeren. We zijn soms verbaasd over de hoeveelheid euro’s die mensen doneren, dat is hartstikke mooi. De basis van de Repair Cafés lag trouwens tien jaar geleden in Nederland, inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 1700 in 35 landen waarbij circa 25.000 vrijwilligers zijn betrokken.’

Tevreden naar huis
Wethouder Verver haalt intussen de kapotte lamp tevoorschijn. ‘Die hebben we in Italië gekocht’, legt ze uit. ‘Het is heel speciaal glas, we zijn er best wel aan gehecht. Maar ook al lukt het niet om ‘m te repareren, dit is een prachtige organisatie die helemaal past bij deze tijd. Een tijd waarin begrippen als duurzaamheid, ontspullen, sharing, collectief consumeren en hergebruik centraal staan.’

Terwijl aan andere tafels onder meer twee zakhorloges, een broodrooster en een espressoapparaat een tweede leven krijgen, ontdekt het vrijwilligersduo Jan en Henk dat bij de lamp het schakelaartje waarschijnlijk de boosdoener is. Na een snelle vervanging volgt de ultieme test. En jawel: de lamp brandt. Zo is wethouder Verver deze dag een van de bezoekers die tevreden naar huis gaat.

Repair Café Papendrecht springlevend

Repair Café Papendrecht springlevend

Artikel over Repair Café Papendrecht uit “De Schakel”

Het is in november al vier jaar geleden dat het Repair Café in Papendrecht officieel van start ging. Goed om weer eens wat van ons te laten horen. Vanaf het begin zijn er tussen de 20 en 25 vrijwilligers actief. Zij zorgen voor de ontvangst en begeleiding van de bezoekers of zijn betrokken bij de reparatie of het herstel van de meest uiteenlopende spullen. Daarnaast zijn wij in 2017 een stichting geworden met vijf bestuursleden. De continuïteit en de financiële verantwoording zijn daarmee beter gewaarborgd. Op elke eerste zaterdag van de maand buigen de vrijwilligers zich ’s morgens over een verscheidenheid aan aangeboden spullen: elektrische apparaten, koffiezetmachines, dvd-spelers, stofzuigers, fietsen, strijkijzers, naaimachines, radio’s, armbandjes, lampen, kleding, sieraden, computers en printers. Er wordt ook veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om scharen, messen en beitels te laten slijpen. Zie ook de flyers die in De Morgenster en Bethlehemkerk te vinden zijn.

In totaal werden de afgelopen vier jaar bijna 1500 spullen aangeboden waarvan ongeveer 500/o kon worden gerepareerd of hersteld. In een gemoedelijke sfeer, onder het genot van koffie of thee, worden de spullen onder handen genomen. Het aantal bezoekers schommelt tussen 30 en 50 mensen. Het is dus soms lekker druk. Dat de sfeer goed is, blijkt uit opmerkingen van bezoekers, zoals’wat is het gezellig hier’ en ‘volgende keer kom ik weer met een kapot apparaat’. Ook wethouder mevrouw Corine Verver beaamt dit. Zij kwam op zaterdag 7 november op werkbezoek en heeft zelf ervaren hoe gemotiveerd de vrijwilligers zijn om spullen te repareren en daarover te vertellen. Zij heeft een kapotte lamp laten repareren. Zelf moet zij nog een stekkertje kopen en dit eraan zetten.Dat lukt wel.

Voor de toekomst hebben we volop plannen. We nemen jaarlijks deel aan informatiemarkten en andere evenementen en we willen de jeugd meer bij het Repair Café betrekken’ Bijvoorbeeld door hen maatschappelijke stages te laten lopen of informatie over repareren te geven door vrijwilligers in de hogere groepen van het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

In Papendrecht is het Repair Café niet meer weg te denken. Wij hopen u daar te ontmoeten.

Repair Café wil meer zichtbaar zijn

Repair Café wil meer zichtbaar zijn

Het Repair Café Papendrecht is nu ruim een jaar open. Het vindt met veel succes plaats op elke eerste zaterdag van de maand aan de P.S. Gerbrandystraat van 10.00 tot 14.00 uur.

Van elektrische apparaten en speelgoed tot en met sieraden en computers en zelfs kleding en het slijpen van items; als er iets kapot is, kunnen de mensen bij het Papendrechtse Repair Café het maken. De groep vrijwilligers is nu ruim een jaar bezig en het gaat heel goed, volgens Louis Lodder, secretaris van het Repair Café Papendrecht. “Direct vanaf het begin konden we ons verheugen op zo’n 22 vrijwilligers die voor de ontvangst en begeleiding van de bezoekers zorgden of de meest uiteenlopende spullen voor reparatie onder handen kregen. Op dit moment zijn er 25 vrijwilligers in de leeftijd die varieert van 25 tot 80 jaar. Als er een lastige klus is, helpen zij elkaar en kunnen op die manier ook weer van elkaar leren. Tenminste vijftien vrijwilligers van het eerste uur maken nog steeds deel uit van het Repair Café.”

Om de continuïteit van het café te waarborgen en de financiën goed te kunnen beheren is het Repair Café in Papendrecht begin dit jaar een stichting geworden. Lodder: “Mensen laten vanwege hun overtuiging dat we duurzamer moeten gaan leven hun spullen graag repareren. Ook komen er mensen die dure reparaties gewoon niet kunnen betalen en blij zijn dat hun spullen gratis worden gerepareerd. Ze mogen wel een kleine bijdrage in de fooienpot doen maar het is geheel vrijblijvend. Omdat de mensen erbij blijven kunnen ze het repareren ook weer gaan leren. De vrijwilligers, die soms gepensioneerd zijn, werkloos of vanwege hun gezondheid niet meer aan het arbeidsproces deelnemen, kunnen op deze manier hun reparatiekennis weer overdragen en op die manier van betekenis zijn voor de buurt en de maatschappij” In totaal werden er al zo’n 700 spullen aangeboden waarvan ongeveer 50 procent kon worden gerepareerd. In een gemoedelijke sfeer, zegt Lodder. “Dat de sfeer goed was blijkt regelmatig uit opmerkingen van bezoekers als ‘wat is het gezellig hier’ en ‘volgende keer kom ik weer met een kapot apparaat’.

We horen dat steeds meer mensen het Repair Café gaan kennen. Uit de belangstelling blijkt dat het café aan een behoefte voldoet. De belangstelling zal wellicht nog meer toenemen omdat steeds meer mensen minder te besteden hebben. Onze ambitie is om het Repair Café te laten voortbestaan zoals het nu functioneert en het goede voorbeeld blijven geven. Wij willen op vele plaatsen, momenten en manieren zichtbaar zijn voor de Papendrechters en onze werkwijze verder verbeteren.

Klaroen 7 december 2016

Klaroen 7 december 2016

Repair Café in Papendrecht kijkt terug op geslaagd jaar
Het Repair Café in Papendrecht bestaat ruim een jaar. In november was het een jaar geleden dat wethouder Jan Nathan Roozendaal het Repair Café officieel opende.

Gemiddeld bezochten zo’n 45 personen per openingsdag het Repair Café, met uitschieters tot meer dan 70. Ook afgelopen zaterdag (zie foto) was het weer druk tijdens de reparatiedag. Er zijn in het afgelopen jaar bijna duizend voorwerpen ter reparatie aangeboden, waarvan ongeveer de helft kon worden gerepareerd.

“Het Repair Café voorziet duidelijk in een behoefte”, stelt Henk Scherff, één van de vrijwilligers achter dit initiatief. “Veel dank zijn we verschuldigd aan onze vrijwilligers die zich enorm inzetten om iets voor hun medebewoners te doen.”
Voor een goed beheer en voortgang van de zaken is het Repair Café in Papendrecht een stichting geworden. Scherff: “De nieuwe burgemeester is ook van plan om ons te bezoeken. Kortom, het is een activiteit waar je blij van wordt!”

Artikel MVO-Nederland: Repair Café tegen Apple: 1-0

Artikel MVO-Nederland: Repair Café tegen Apple: 1-0

Geschreven door Jos Reinhoudt on 11 maart 2016

Wie wint de strijd? De glasharde marketeers van miljardenbedrijf Apple, gespecialiseerd in peperdure design-gadgets? Of de goedwillende vrijwilligers van de Repair Cafés, een wereldwijd netwerk van knutselaars met twee rechterhanden die kapotte spullen repareren?

Apple wil zoveel mogelijk nieuwe producten verkopen en presenteert daarom jaarlijks met veel bombarie die allernieuwste elektronische innovaties, die de Apple-producten van vorig jaar totaal achterhaald laten lijken. Repair Cafés proberen juist spullen zo lang mogelijk mee te laten gaan. Daarmee voorkomen ze niet alleen een berg afval, maar zitten ze ook de marketeers dwars.

Cupertino-Bathmen

Beide hebben het tij mee: de winsten van het ICT-bedrijf uit Cupertino (Californië, VS) slaan alle records. Maar vlak het Repair Café niet uit: deze week werd de duizendste vestiging geopend. Dat was in Bathmen (Overijssel, NL), maar er zijn vestigingen op zes continenten.

De mannen en vrouwen van de Repair Cafés repareren niet alleen gratis allerlei huishoudelijke elektronica, ook met stoelen, kleding, koffiezetapparaten en fietsen weten ze wel raad. Hun motto is: weggooien? Mooi niet! Maandelijks lappen ze 18 duizend gesneuvelde producten op. Dat levert alleen al in Nederland bijna 5000 mensen werk op.

Error 53

Bij Apple zitten ze daar niet op te wachten. Als de vingerafdrukscanner van je iPhone-6 kapot gaat, kan alleen Apple zelf hem repareren. Laat je dat een ander bedrijf doen, dan krijg je te maken met de beruchte ‘error 53’ en is je dure iPhone deaud. Een reparatie bij Apple kost minimaal 400 euro, veel duurder dan bij een andere reparateur. Onder dreiging van een rechtszaak heeft Apple beloofd deze vorm van ‘klantenbinding’ te laten varen.

Wie wint de strijd? Lastig te zeggen. Vooralsnog is het 1-0 voor de Repair Cafés, maar nog steeds maken veel fabrikanten hun producten met opzet zo dat ze snel kapot gaan en moeilijk te repareren zijn. Voor de lokale werkgelegenheid en een afvalloze, circulaire economie is dat natuurlijk niet goed. Bovendien: ook met onderhoud en reparaties is een boterham te verdienen. Daarom zetten we ‘een monteur in dienst nemen’ op de nationale to-do-lijst.

Met dank aan Jos Reinhoudt voor het toestaan van het doorplaatsen van deze blogpost.